• BB

    včera počasí nic moc, tak jsem se válel před bednou a sledoval mistrovství republiky v cyklokrosu. A pak mě napadlo, čím si vlastně cyklokros zasloužil takovou pozornost. Nepamatuji si, že by televize tolik věnovala horským kolům, přitom horská kola jezdí na olympiádě, jezdí na tom u nás mnohem víc lidí než na cyklokrosových kolech. V čem to je ? Setrvačnost z minula, lepší instalace kamer na přehlednějším okruhu ? Fakt nevím.

    0 0
    • J.A.V.  

      Částečně sis podle mě odpověděl sám. Učitě je snažší nainstalovat kamery na okruh který je krátký a přehledný. Další věc je, že cyklokros se jezdí v zimě kdy je přece jen nabídka sportů pro přímé přenosy menší (bereme li v úvahu závody na území ČR protože nic jiného už v ČT pomalu nedávaj.) v létě je toho víc a na to asi doplácejí horská kola.

      Nevím proč mluvíš o setrvačnosti, myslím, že naši pořád patří ke světové špičce. A s tou masovostí – hodně lidí sice jezdí na horských kolech, ale těžko bude v televizi přenost z maratónu. 4× a DH je podle mě stejně „okrajová“ záležitost jak cyklokros – taky to dělá jen poměrně málo lidí. XC jezdí sice víc lidí, ale podle mě nejvíc doplácí právě na to léto (a možná taky na to že svaz málo lobuje aby byl přenos třeba z MR). Ono vůbec – většina sportů které přenáší televize není právě masová – skoky na lyžích, akrobatické lyžování, atletika atd. Primárním kritériem je divácká atraktivnost a nikoliv to kolik ten sport dělá lidí aktivně.

      Jinak já televizi neobhajuju. Kdyby bylo po mém tak by mohli vysílat jen sport a zprávy :) Vím že třeba v Polsku dávájí přímé přenosy z pohárových závodů v XC. A tak jsem rád aspoň za ten cyklokros a občasné souhrny z jinejch závodů.

      0 0
      • ravo  

        Cyklokros je lokální sport, který ovšem celkem dobře živí jezdce z několika málo evropských zemí. A? se nám to líbí nebo ne, má svou tradici a českoslovenští a čeští závodnící v něm dosáhli poměrně hodně úspěchů, což hraje jistě velkou roli z pohledu sponsorů. Například Author se zviditelňuje právě prostřednictvím cyklokrosu, přestože prodej cyklokrosových kol tvoří směšný podíl z jeho celkového prodeje… Všechno ostatní už napsal J.A.V.

        0 0
      • BB  

        je to tak, nemají co dávat a fakt je, že i kdyby dali horská kola v létě, tak se na to dívat nebudem, protože jsme buď v přáci nebo na švihu. Jinak fandům do cyklocrosu to přeju a nezávidím. Akorát mě to tak napadlo, co ta televize na tom má.

        0 0
      • cubas  

        Možná se zeptam dost stupidně, ale můžete mi někdo vysvětlit v kostce rozdíl v pravidlech cyklokrosu a XC? Když teda neberu jiny povoleny vybaveni kol. Zdá se mi to tak trošku dublovaná disciplína.

        0 0
        • J.A.V.  

          Tak kromě toho, že jsou úplně jiná kola je hlavní rozdíl v tom, že při XC nesmí závodník přijmout pomoc od cizí osoby během závodu – takže si případné defekty opravuje sám. Zatímco při cyklokrosu bez problémů mění kola během závodu a? už pro defekt nebo jen proto aby ho mechanik umyl od bláta. Běžná praxe je že na jeden závod se berou 3 kola. Další rozdíly jsou v délece závodu – při XC je daná předem, při cyklokrosu se jezdí na hodinu a počet kol se určuje až po průjezdu druhým kolem podle aktuální rychlosti závodníků. Také je rozdíl v charakteru tratí – cyklokrosové jsou mnohem více technické – časté zatáčky a řazení. Zejména to řazení bylo v dobách před indexovýma páčkama a dualama docela maso. Cyklokros je prostě taková škola techniky jízdy na silničce. Tratě pro XC zase mají obvykle větší převýšení a prudší sjezdy – bajky přece jen lépe brzdí.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.