• Dread

    Nazdar, úplně mimo téma, máte někdo zkušenosti s kombinovanýma běžkama?? Údajně (podle výrobců) se na nich dá jezdit klasika i skejt. Vzhledem k tomu, že končí zima a jak doufám blíží se také výprodeje posezónního zboží, sem měl v úmyslu nějaké si sehnat. Docela se mi líbí Fischer SC combi. Každopádně si ale nejsem jistej, jestli kombinovaný neznamená blbě klasika a blbě skejt… Ale de stim vobojí trochu…

    0 0
    • kolda  

      taky obhlížím nové běhny a sháním info. Díval jsem se přesně na tyhle Fischery, ale četl jsem,že pokud chceš kombinovat styly, tak je lepší koupit kratší a tvrdší klasiku – ve stejné cenové relaci lepší kvalita. Ty kombi jsou prý jak říkáš – prostě kompromis. Ale praktickou zkušenost s tím nemám.

      0 0
      • Dread  

        Ja už sem byl pro kombi docela rozhodnutej, ale pak mě zviklal kamarád, že prej souu na klasiku moc tvrdý a na skejt zas moc měký. On na nich ale taky nejezdí, takže nevim.

        0 0
        • Vrci  

          a další věc je, že na klasiku jsou delší lyže než na volnej styl. Takže buď budeš mít moc dlouhý na bruslení a budeš si šlapat po patkách. Nebo koupíš kratší a na klasiku budou tupý.

          0 0
    • JJ  

      Nebude to ani na jedno idealni.. A to se nabavime o tom, ze idealni by byly dvoje hulky a boty.Lepsi by bylo jezdit jen jeden styl.

      0 0
    • BOREK  

      Myslim co je universalni nebude ani dobre ani spatne, proste kompromis.

      BTW: mam klasiku, starou, Fisher

      0 0
    • martt  

      na skate potrebujes v kazdom pripade ine palice, o kusisko dlhsie.

      Na lyziach az tak velmi nezalezi, pokial teda nekoncis na pretekoch na bedni. Tie fischery su uplne v pohode – su to tie najlacnejsie zavodaky. Takyto typ lyzi ale funguje len na ratrakom upravenej stope. Na prechadzky po lese urcite nie su vhodne.

      0 0
      • Dread  

        Delší hůlky nebudou problém, sem zviklej jezdit klasiku s tak o 10 cm delšíma hůlkama (delší odpych= rychlejší jízda :) ) Navíc jezdim většinou stopu, na ňáky procházky hlubokym sněhem mě neužije.

        0 0
    • Vrci  

      Něco najdeš i tady: http://www.nyc-sport.cz/ prohrab se zodpovězenýma dotazama v poradně a návodama – výběr lyží.

      0 0
    • tjuren  

      Na hovno, na skejt potrbujes skluz a jak komoru zapatles voskem na stoupani tak ses v … A to nemluvim o tvrdosti a botach a hulkach atd. Je to jako kombi kolo. Taky si nekoupis cross proto aby ses projel 200 km po silnici nebo zvladl dirty sjezd.

      0 0
      • Vrci  

        Mám takovej pocit, že kombi lyže se pro bruslení musí celý naparafinovat a pro klasiku mazat klasicky, takže je třeba se rozmyslet předem. Ale je pravda, je to kompromis a proto spojuje nevíhody obou druhů. Proto se taky dělaj jen v turistických a turisticko sportovních řadách.

        0 0
        • Vrci  

          a další problém je vázání, respektive flexor v něm.

          0 0
          • Bobo  

            A tak flexor na kombíky bych dal 105, mám to tak na starejch kombi Fischerách SL. Ale – oproti 115 co mám na bruslích je to fakt dost znát. Takže závěr – na klasiku je to tvrdý, na bruslení měkký. Vázání i prkna. Kombíky nic moc, lépe extra komplet výbava na klasiku i bruslení – běžky, hole i boty (vlastní zkušenost-pozn. aut.).

            0 0
            • muff  

              Přesně – mám stejný vercajk a stejnou zkušenost.

              0 0
    • PePu  

      Take jsem loni zhruba ve stejnou dobu takhle rozvazoval – vracel jsem se na lyze po asi 15 letech. Rikal jsem si „zkusim to a uvidim, jak me to chytne“. Nakonec jsem sel do sportenu combi, ale ted uz bych to neudelal. Jak uz bylo zmineno, je to kompromis. Na klasiku jsou tvrdsi, nez bych potreboval (musim dost hlidat odraz), a na skate dlouhe a mekke. Na dobrusleni ke konci vyjizdky (kdyz uz je temer sjety vosk nebo se mi uz nechce primazavat) staci. Protoze me bezky chytly, pooholizim se ted po nejakych ciste skatovych. Takze ma rada je: kombiky urcite ne, pokud jezdis vic sportovne.

      0 0
      • Vrci  

        a sporteny už vůbec.

        0 0
        • PePu  

          Nejaky objektivni duvod? (samo v dane cenove skupine)

          0 0
          • Vrci  

            Měl jsem sprint klasik 210 cm – hrozně měkký a ještě změkly, na skluznici nedrží ani stoupací vosky ani parafiny.

            0 0
            • PePu  

              Ja mam sprint combi a s temi parafiny souhlas – i po kratke vyjizdce je skluznice na mnoha mistech sediva (zkousel jsem dva ruzne parafiny i vice vrstev). Pro lepsi drzeni stoupacich vosku zazehlim modry klistr. Zmeknuti zatim nemuzu posoudit (mam je rok), ale tolik by mi to nevadilo (na skate chci koupit extra lyze).

              0 0
              • Vrci  

                Mě celkem brutálně změkly po roce cca 1000 km. Gumu sem sazřejmě zkoušel. Když jsem scháněl běžky letos byl to celkem problém. Nakonec jsem je koupil až v Praze v LBS sportu.

                0 0
        • kolda  

          ve sportenu si nechava delat bezky (krome zavodnich) velka cast svetovych vyrobcu…

          0 0
        • kolombo  

          Nevím, co Ti na nich tak vadí, mám Sportenky od prosince, jezdí dobře, mažou se dobře … A až je orvu, tak je přesunu do kategorie „běžky kameňačky“ a koupím si další na ježdění na sněhu. Vzhledem k tomu, kolik na nich většina z nás najezdí, je to poměrně zbytečné diskutování.

          0 0
    • Belial  

      Co je kombi není kompromis, ale špatné. Na bruslení potřebuješ úplně jiné boty a úplně jinou délku lyží. Vázání musí mít tvrdší gumu než na klasiku. Samozřejmě delší hůlky. To vše pokud si to chceš užít. Jinak bruslit se dá samozřejmě i na dřevákách s 75kovým vázáním :-)

      0 0
    • MARIN  

      Mam Combi od Atomicu. Merim 176cm bezky 185cm. Vazani nejaky SNS Profil Borty Botas na Combi. Na klasiku je to srovnatelny se starsima Bohemkama (205cm), ktere jeste pouzivam do neupravene stopy ale z kopce to moc nejede (mozna problem s mazanim). Na skejt se mi zda mekky flexor (mam nejaky tmave sedivy) a uz objednavam cerny, ktery ma byt tvrdsi. Jinak se s bezkama jezdi dobre. Stejne ale premyslim ze Combi necham pritulkyni, ktera uz na nich stejne obcas vyrazi a na pristi rok poridim skejtovy prkna, protoze letos me to nejak moooc zacalo bavit.

      0 0
      • Tchenda  

        Nejsem žádný závodník ale mam troje běžky.Na skejt , na klasiku a pak širší na turistiku a vřele doporučuju. Napatlat stoupací vosk když chceš pak třeba bruslit je jako vzít si bikový pláště na silničku. A taky zkus běžet klasiku ve skejtovejch botech – dost to bolí.a co se tče mazaní na skluz je dobrý nechat si udělat strukturu u někoho kdo nato má ,,kámen,, lyže pak jedou o 100 % líp.

        0 0
        • Vrci  

          důležitý je i to mazání a hlavně správná tvrdost, už jsem z kopce předjížděl několik bruslařů s RSC na svých C3

          0 0
    • Glum  

      Kombi je kompromis, ideálně na nich nejede ani jeden styl. Horší je na nich klasika, zvláš? když se blbě maže (sníh kolem nuly. Kdysi jsem o nich uvažoval, ale na čerstvě napadaným sněhu nad nulou jsem se málem zbláznil. Teď mám klasiky i skate, ale přiznávám, že ty lyže na skate moc nepoužívám (málokdy vím dopředu, že bude dobrá stopa na bruslení). Fischer SC je asi dobrá volba, docela hezky jedou. Ohledně slev: zrovna včera jsem neodolal v Peksportu www.peksport.cz/ výrazně zlevněnými Fischer CS, SC tam taky tuším ještě nějaké měli.

      0 0
    • blue  

      sice to uz vypliva z reakci celkem jednoznacne, ale pridam i svoji zkusenost… taky jsem si pred 3 rokama poridil kombiky Peltonen a nenechal si je rozmluvit, samozrejme sem klasiku nakonec nejel ani jednou a na skejt to opravdu nebylo to pravy (a boty jsem na to mel dobry), po srovnani s kamosovejma skejtovejma SCSkama sly hned po sezone z domu

      0 0
    • norman  

      Nedělej to.vyber jedno nebo druhé podle podmínek které máš. Pokud jsi v dosahu oblasti s dobře upravovanými stopami pro skejt, jdi do skejtů, jinak jdi do klasiky.

      0 0
    • zwwak  

      Četl jsem a souhlasím. Jsem jedním z těch, co mají kombíky. Už bych je nechtěl. Na klasiku krátký a tvrdý, na skejt dlouhý. Problematický jsou dál boty ( taky univerzály ? ) a hole ( taky jakýsi univezály ? ). Navíc, pokud nechceš kroužit po oválě, tak tratě v běžných horách jsou spíš na klasiku.

      0 0
      • norman  

        Fakt je, že pokud vyjedeš ( často i pár metrů, třeba do oblasti Oberwiesentalu) za hranice, můžeš skejtovat ne na oválu ale až do alelujá. A to vůbec nemluvim o Alpách…

        0 0
      • Bobo  

        Bruslit jenom po oválu? Tys asi nebyl v Orlických horách, co?

        0 0
        • Vrci  

          a nebo na Šumavě, když opomenu okruhy na Zadově, který tě nebaví, tak všude je mezi stopama cca 1,5 m místa, kde se dá bruslit. Další je německá strana Šumavy Funstenrau nebo Mauth.

          0 0
    • Mamut  

      Budem parazitovat na tomto threade.

      Poucil som sa, ze lepsie kupuit o 10–15cm kratsie klasiky ak okombiky. Fajn. vcom ale mam problem je, ze som asi tazke prasa. Mam premenlivo 85–90kg a neviem zohnat bezky na moju vahu. Nemate tip na model (a idealne aj obchod), ktore by mohli pasovat?

      Zatial som skusil Atomic RC9 206cm a Sporten Bohemia Classic 207cm(?). Oboje makke.

      Cena cca 3000

      0 0
      • Vrci  

        Řešil jsem podobnej problém:193cm/85–90 kg. Vyzkoušel jsem lecos a9, a10, scs všechno měkký. Nakonec jsem koupil Madshus Hypersonic C3 210 cm model 2003/2004, ale tam je cena trochu jinde. Zkus zajít do LBS, snad uspěješ.

        0 0
    • xstefi  

      Taky jsem o tom uvazoval a rozhodl jsem se tuto zimu si koupit lyze na klasiku a pristi na skate, aby to nebyla takova darda najednou. Muzete mi nekdo poradit do ktere znacky mam jit? Nejlepsi pomer cena/vykon, zivotnost? Dival jsem se na sportpragu, ale tam toho moc nebylo.

      0 0
      • PePu  

        Zalezi na tom, jak hodne budes chtit jezdit (a zaplatit). V levnejsi tride (rekneme do 1500) je to celkem jedno (i ten Sporten by asi sel, hlavne nebrat supiny). U drazsich bych se vyhnul Sportenu (i kdyz neznam jejich top Bohemia), ostatni znacky maji lyze srovnatelne kvality (si myslim). Proste si stanov hladinu, kolik jsi ochoten zaplatit (tu pak 1,5–2× prekrocis ;) – aspon me se to stava). Ja ale nejsem zase tak zkuseny lyzar, snad se najdou lepsi experti. Ale nezapomen, ze, stejne jako u kol, je to vsechno spis v nohach (a trosku take v rukach) :)

        0 0
        • homat  

          Sporten vyrábí běžky ve střední třídě prakticky pro všechny výrobce v Evropě, tkže je trochu jedno jestli koupíš Sporten nebo třeba Atomic.

          0 0
        • homat  

          Sporten vyrábí běžky ve střední třídě prakticky pro všechny výrobce v Evropě, tkže je trochu jedno jestli koupíš Sporten nebo třeba Atomic.

          0 0
          • PePu  

            Muze byt. Neznam vyrobni proces, ale treba se delaji (vynechaji) jine kroky a tim mohou vzniknout z vyrobku dobrych jeste lepsi. Na druhou stranu pripoustim urcity vliv masaze marketingovym humbukem na potencialni kupce.

            0 0
    • PePu  

      Kdyz uz tady bezky bezi, take se pridam. Chci poridit skaty a ted ve slevach jsem zahledl Atomic RS 8 (3500). Bohuzel uz maji jen 184cm (ja mam 184cm/70kg), ale prodavac mi tvrdil, ze jsou pro me akorat (jestli jen nechce vyprodat :-). Jaky mate nazor? Existuji v teto cenove hladine (max. 3,5tis) nejake alternativy?

      0 0
      • Vrci  

        Jsou akorát krátký.

        MADSHUS GIGASONIC, MADSHUS ULTRASONIC, ROSSIGNOL MAX SKATE, FISCHER SC Skatecut.

        0 0
      • blue  

        to je rozhodne kratky, minimalne tech 15 cm navic, na takovy lyzi se mnohem lip sklouznes, pokud bude samozrejme spravne tvrda

        do 3,5 jeste taky poridis Sporteny Bohemia, jejich nejvyssi model v nabidce, osobne nemam vyzkouseny, ale mam na ne dobry reference

        0 0
        • PePu  

          Taky jsem si rikal, ze jsou kratke. Ale manik mi tvrdil, ze jsou dost tvrde a s delsimi bych si slapal po patach. Do sportenu nepujdu (i kdyz mohou byt dobre, ale u me tahle marka uz ztratila bodiky). O Gigasonicich jsem slysel, ze jsou mekke (nebo celkem brzo zmeknou).

          0 0
          • Vrci  

            Koukám, že si z Liberce, tak zajdi k Nyčovi.

            0 0
          • Belial  

            Co se týče velikosti, bral bych je. Na bruslení si rozhodně nekupuj běžky o 15cm větší.

            0 0
            • Vrci  

              Já bych doporučil tak 195 cm. 184 je opravdu krátký, budou pomalý.

              0 0
              • PePu  

                U Nyce jsem jeste nebyl, ale urco zaskocim. Ted jsem se dival na web Kerdy a ma ve sleve Fischerky CS skatecut/195cm za 3,7tis (je to sice mirne pres, ale…). Nevim, jestli nejsou moc dlouhe, kdyz podle tabulek vyrobce http://fischer.sfcb.cz/…ky-bezek.php by mi sedely 187 (195 tam ani nemaji).

                0 0
                • Vrci  

                  195 cm je na fischerky divná míra. U něj končí 2 nebo 7.

                  0 0
          • blue  

            myslim, ze kdyz budes mit dostatecne „tvrdy“ vazani a dobrou techniku, tak to slapani si na paty nebude zas tak tragicky

            0 0
      • Pytlik  

        Sel bych do Rossignol carbon skate nebo max skate. Dobra lyze, krome uplne brecky a premrzlyho cerstvyho snehu ti pojedou hodne dobre, pokud se o ne budes starat (pravidelny prisun vosku zehlickou). Skluznice sice neudrzi tak dlouho vosk jako treba fischery rcs(trochu jina cenova relace), ale je rychla. Rossignoly se od sebe lisi hlavne vahou (krome topmodelu) – zalezi, jak moc se ti toho s sebou chce tahat. Uz se moc nepohybuju v Praze, ale ted by tam mohli mit v Rossingolu v Myslikove slevy 30% na vsechno. Kdysi jsem je kupoval (carbon) po sleve za 2870, myslim, ze zas tak moc nahoru jit nemohly. Zacinal jsem tehdy bruslit a oproti predchozim lyzim to bylo nebe a dudy.

        0 0
        • Pytlik  

          Jo jeste, mam 193cm/83kg, lyze 193cm a jedou mi dobre. Myslim, ze je delaji po 10 cm.

          0 0
    • Pytlik  

      Rozhodne nebrat kombiky. Fakt si nezajezdis. A oproti ostatnim bych rek, ze si nezajezdis hlavne na brusleni. Klasiku muzes vzdycky nejak domazat, ale dlouhy prekazejici lyze budou na skate horor. A to nemluvim o vazani – na skate potrebujes vyrazne tvrdsi gumicky, aby ti ta lyze nelitala sem a tam, ale drzela u boty (salomony delaji i specialni bruslarske – u NNN se to lisi jen tvrdosti gumicky. Boty jsou dalsi specifikum. POtrebujes specialni boty, jinak ti bude litat kotnik. Ja vim, je to hodne penez, ale jak tady nekdo zminoval, je to jako koupit si trekkingovy kolo a potom nadavat, ze nemuzes jet sjezd v terenu a ze ti vsichni ujizdi po silnici. Pri vyberu lyzi davej pozor na tvrdost – u lepsich delaji pri stejnych delkach tri tvrdosti – meli by mit tabulky podle vysky a vahy. Taky je rozdil podle struktury skluznice – jsou lyze do tepla (+)a do minusovych teplot, pripadne kolem nuly, novej snih, starej atd. Takze to, ze nekomu jedou lyze nekdy rychleji neni jenom mazou, ale hodne strukturou skluznice.

      0 0
    • mais  

      ahoj prifarim se s dotazem, mam takhle praskly horejsek na bezka salomon combi. Jde to funkcne opravit? Pripadne cim? jde mi o to ochranit jadro a aby se to dal neloupalo. Predpokladam, ze by to lyze rychle poslalo do kopr, kdyby se to neresilo. Diky za odpovedi

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.