Nejlepší tipy, jak se nezabít při outdoor cyklistice

Cyklistika je více než jen sport, u kterého spálíte 500 kalorií na hodinu, je to vášeň, esence radosti a důvod, proč utratit celou nuznou výplatu za nové vybavení. Právě na něj se dnes zaměříme a pokud jste se doposud zaměřovali na laciné neznačkové krámy, poradíme vám, po čem sáhnout, abyste si v brzké době nemuseli pořizovat selfíčko, jak ležíte pod koly autobusu.

Výběr vaší druhé lebky

Rychlost ještě nikoho nezabila, ale prudký náraz ano. Většina expertů na biomechaniku vám potvrdí, že lidské tělo dokáže přežít náraz v nejvyšší rychlosti, jaké je schopno dosáhnout. Na kole je tato rychlost ovšem i několikrát překročena, tudíž může být každý pád smrtelný. Pokud si bez helmy připadáte jako největší frajeři, tak byste měli vědět, že mozek je jedním z nejměkčích orgánů, který však můžete snadno ochránit s kvalitní přilbou, ta vstřebá následky nárazu namísto vaší lebky.

Pokud vás helma omezuje, připlaťte si za odlehčené a designové přilby, které na hlavě ani neucítíte, ale i přesto vám snadno zachrání život. Správně nasazená helma se nesmí hýbat, při nárazu by se mohla smeknout a vozovka by vás pak mohla i skalpovat. U velikosti si nedělejte obavy, tu lze libovolně regulovat, pouze dbejte na rozdíl mezi dospělou a dětskou helmou. Pokud musíte často slézat z kola, doporučujeme cyklistický batoh s držákem na přilbu, na trhu jsou nejlepší zejména batohy Deuter.

Pitný režim na kole

Při jízdě na kole nespalujete benzín, ale i přesto musíte stále tankovat. Držáky na pití na rámu kola nejsou v tvrdém terénu šťastným řešením. Na nerovném povrchu vám často vylítnou z kola a při pití je nutné sundat jednu ruku z řídítek. Jednoduše řešeno, pití z lahve příšerně zdržuje, proto má každý inteligentní biker na zádech zásobník s vodou a pije přes hadičku . Díky tomu dáte svojí trasu na jeden zátah a nebudete se zbytečně zdržovat pitím.

Dokonalé nesmeky

Při rychlé jízdě terénem nezávisí vaše bezpečí na zkušenostech nebo na víře v boha, ale na tom, jestli jste se nevyflákli na správnou přípravu. Při sjezdech je často nutné zvednout zadek a nechat kolo, ať kopíruje povrch terénu. V takovém případě je nutné, aby vaše nohy pevně dřely na pedálech. Vhodné je zaměřit se na boty s protiskluzovou podrážkou. Nejlepší poměr ceny a kvality nabízí cyklistické boty Five Ten, které disponují Stealth materiálem a tečkovanou texturou, která je pro terén žádoucí.

.

Prsty a kotníky

Naučte se vybírat cyklistické boty podle terénu, při sjezdech je vhodné se změřit na tuhé boty se zvýšenou ochranou v oblasti špičky a kotníků. Přinejmenším se ušetříte od zlámaných nehtů a ošlehaných kotníků, v horším případě od zlámaných prstů a vymknutého kotníku. U bot se rovněž zaměřte na odolnost vůči vodě. Třeba právě s botami Five Ten Impact vám může být ukradené, jestli projedete louží nebo vydatným deštěm.

Buďte vidět

V první řadě je třeba myslet na reflexní a světelné prvky, i když je v terénu často nízká pravděpodobnost, že narazíte na jiné jezdce, oni často počítají s tím samým. Kola s odrazkami se snadno zašpiní bahnem a nejsou vidět, proto jsou vhodné doplňkové blikačky na batoh a také samotný batoh opatřený 3M reflexní úpravou.

Odpružení

Další pozornost patří sedadlu, pokud nepatříte mezi něžné pohlaví, zřejmě víte, jak je nepříjemné, když vám sedadlo namasíruje vejce při jízdě přes pařezy nebo kameny. Zaměřte s proto na odpruženou sedačku, velmi jí v terénu oceníte, zejména tehdy, pokud plánujete v budoucnu ještě nějaké děti. Odpružení se týká i vašeho kola, naučte se pracovat s nastavením odpružení u předních vidlic.

Oblečení na kolo

Cyklistické oblečení je stavěno tak, aby bylo odolné proti oděru a vydrželo opakované praní bez toho, aniž by se poškodilo. Pokud nemáte rádi přilnavé dresy, vsaďte na 100% bavlnu, ta dobře saje a je příjemná i na nošení. Nikdy si nevybírejte větší nebo naopak menší velikost, bude vás omezovat v pohybu nebo se bude materiál muchlat. To samé platí i pro kraťasy nebo kalhoty. Nezbytnou výbavou jsou rukavice, neslouží jen k tomu, aby uchránily dlaň a prsty před odřením, ale také eliminují vznik mozolů nebo smekání zpocených rukou na řidítkách.

Brýle na kolo

Na rozdíl od běžného nošení, u cyklistiky jsou brýle potřeba neustále. Při rychlé jízdě nelze riskovat, že vás oslepí prach z cesty nebo hmyz. Vybírejte ideálně brýle s výměnnými sklíčky, jelikož je potřeba střídat sklíčka pro ochranu proti slunci a reflexní sklíčka pro horší viditelnost.

Zapomeňte na mobil

Fotky k článku poskytla největší speciálka na boty Five Ten v ČR – ElementStore.cz

Stejně jako u řidičů, tak i u cyklistů platí, že během několika vteřin ujedou desítky metrů. Předpokládejme, že nepatříte mezi sebevrahy píšící SMSky za jízdy nebo dokonce psychopaty, kteří za jízdy mají sluchátka na uších i v ostrém provozu. Ideální výbavou cyklisty je sporttester nebo ještě lépe hodinky, které vám měří tělesné funkce, čas a vše ostatní.

Autor: Jakub Najdek


13.6.16