šířka ráfku/šířka pláště

39 nepřečtených
  • jenda78

    Díval jsem se na ETRTO i na vlákna zde již proběhlá, prošel jsem internet a z mého "pátrání " mi vyšlo, že i na docela dost širokém ráfku (25 mm) bych mohl bez problémů vozit 30 mm plášť. Máte s tím někdo zkušenost? Vozíte někdo (plus mínus podobné rozměry)?

    Díky

    0 1
    • virtualcop  

      Neřeš :)

      Na inetu (obvykle u prodejců ráfků i gum) najdeš spoustu tabulek, jakej ráfek je zhruba optimální pro danou šířku pláště. Ten průnik je celkem velkej a na 25mm ráfku můžeš celkem v klidu vozit 30mm pláštˇ a stejně tak i plášť v rozměru přes 45mm.

      Technicky to problém není (před pár lety se klidně na 18–20mm ráfku jezdily MTB balony přes 2.35).

      Optimální jízdní vlastnosti jsou skutečně někde v průniku těch tabulek, nicméně každej výrobce plášťů a defakto i každej model pláště je trochu jinej a tím pádem se i ty vlastnosti mohou lišit.

      V dnešní době se většina lidí kloní k větší šíři ráfků i třeba na silniční pneu (na které se ptáš).

      0 1
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • LukeChrom  

      Přidám se s opačným dotazem, mám 27,5+ kola ráfek wtb scrapper 45mm vnitřní šířka a chci tam dát 2,6 místo původních 2,8..je to na zadní kolo a moje myšlenka je užší zadek širší předek(ve předu 2,8) abych měl v zádu lepší přilnavost tím že se kolo lip zakousne… Teď ta 2,8 mi připadá takovy až moc velký balón který v bahně „plave“. Předem dík za reakce

      0 0
      • novas752  

        45mm je fakt hodně širokej, tam bude i 2,6" plášť poměrně čtveratej – boky víc na ráně a celej vzorek na zemi. Půjde to ale ideální to nebude, sám bych se těch rafků co nejdřív zbavil a dal tam něco normálního, imho se ani na 2,6" nejezdí moc dobře – jak píšeš v kluzkym to klouže víc a plášť je při dostatečný odolnosti furt hodně těžkej…

        0 0
        • LukeChrom  

          Tak jsou to 27,5+ kola no.. Tam se hold vozí 2,8 až 3.0…zbavovat se jich momentálně nechci tak jsem si chtěl takhle trochu pomoct… Pac ve předu to drží celkem obstojne

          0 0
          • AleZ80  

            29ky do rámu/vidlice nedostaneš?

            0 0
            • LukeChrom  

              Dostanu, mám druhý set kol na 29 ale chci si nechat i 27.5 plus na které sem teď objednával nové obutí, proto ten dotaz :)

              0 0
              • LM  

                Do bahna bych nasadil ty 29'' kola a k tomu nějaké užší zubaté pláště: 2,3–2,4'' ;-)

                1 0
    • F1L  

      Ahoj, mě by zajímalo, projevila by se změna ráfku 25 za 23? To je asi minimální rozdíl, že? Bojuju s místem v zadní stavbě a RaceKing 2,2 má na 25 ráfku 59mm šířku a boky hodně na ráně :-( Ale ty 2mm asi neudělají nic, hádám, užší ráfek bych asi nechtěl. Zkoušel jem tam obout 2,1 Thuder Burt, ale byl strašně hranatej, jelo to i o těch vysokejch bočních špuntech..

      0 0
      • F1L  

        škoda, že se nedělá užší raceking :-)

        0 0
      • zhuffa  

        s 23mm ráfkem to bude užší ca o 2/3,14 mm oproti 25mm ráfku.

        0 0
    • tomasz70  

      Každý plášt má své limity ohledně šířky ráfku aby ještě měl nějaký tvar a jízdní vlastnosti. Jsou na to tabulky. Samozřejmě dají se jezdit i extrémy a pořád to pojede, ale v určitých situacích se plášt už nebude chovat tak jak zřejmě výrobce zamyslel. Ale myslim si že šířka ráfku se leckdy dost přeceňuje. Přečtěte si články ohledně šířky ráfku a jeho vliv na šířku pláště od Rene Herse. Samozřejmě nemusíte a tím souhlasit ale Rene Herse jako jeden s mala dělají testy v terénu a ne na bubnech a proto jejich vynikající a drahé pláště v bubnovych testech nevychází top, ale praxe v terénu je trochu jiná. Mluvím z vlastní zkušenosti.

      0 0
    • POC74  

      Pěkný test na 3 druhy ráfku

      https://www.bicyclerollingresistance.com/…m-width-test

      3 0
    • peter934  

      Winspace Lun 60mm za 550 eur vyzera byt zaujimava volba:

      https://www.winspace.cc/…ke-wheelset/

      Co ma zaujima, ci na tychto rafikoch je uz 32mm guma prilis vela?

      Na jednej strane ci uz to blbo vyzera (pretrcanie z rafika) a na druhej uz bude asi zhorsena stabilita pri vetre, kedze pri takom pretrcani gumy su uz asi zhorsene aero vlastnosti?

      Vnutorna sirka = 19mm

      Vonkajsia sirka = 26mm

      0 0
      • Hrabex1  

        aero to uz moc nebude, ale fungovat to bude bez problemu. Koupi takovych novych kol ale moc nechapu, zvlast kdyz vis, ze budes mit 32 mm plaste.

        0 0
        • peter934  

          60mm, free coating za velmi zaujimavu cenu :) ale maju tam aj za maly doplatok 21mm internal / 28mm external width. Tie su asi lepsia volba.

          0 0
          • Hrabex1  

            to rozhodne, ale pocitej s tim, ze na techto rafcich bude realna sirka aspon o 2 mm vetsi, takze 32 mm budou mit treba 34, mozna i vic, coz taky moc „aero“ nebude. Ale je to jen teorie, nevim, zda by to bylo meritelne. Vzadu je to podle me jedno, protoze zadni plast v zakrytu.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.