• Kikikubi

    Pokud jsem presne vyskove mezi L a XL jakou ma vyhodu mensi, nebo vetsi ram, 19 vs. 21?

    Dekuji za odovedi na zaklade vlastni zkusenosti.

    0 0
    • Cyklofanatic  

      Já řešil podobnou situaci 18,5 vs 20,5. Objednal jsem menší, a nakonec musel vyměnit za větší. Moc se to ale nedá paušalizovat, je tam spoustu faktorů. Obecně je u dnešních MTB asi lepší zvolit větší, když si na hraně,pozor ale na standover.

      1 0
    • gersa  

      Já bych zvolil jiného výrobce. Může se stát, že ti nesedne ani jedna velikost

      Bez podrobnějších detailů o tobě to za tebe stejně nikdo nevyresi

      3 0
    • Venda  

      Treba Kulhavej vozil cilene o cislo mensi ram, pry kvuli tuhosti.

      0 0
    • novas752  

      V první řadě bych se řídil tabulkou geometrie rámu, ne nějakou doporučenou velikostí podle výšky.

      1 0
    • Singlespeed  

      Jak píše gersa nade mnou. Poohlédnout se po jiné značce. Manželka se rozhodovala mezi M a S u Canyonu. Nepasovalo ani jedno. Zkusila Specialized a ten padl jak prdel na hrnec na první dobrou.

      0 1
    • VojtaXY  

      A co najit nejakou 20?

      0 0
    • Tof  

      Vybrat znacku, ktera ma delsi Lko a sedlovka bude stacit. Mensi velikost se da rozumne natahnout, ale vetsi se zkracuje blbe.

      Ja treba jezdim riditka 700mm, sirsi jsou pro me nesmysl, a kdybych musel zkracovat predstavec, tak v kombinaci s uzsima riditkama by mohl byt problem.

      0 0
      • bluerider  

        Větší velikost se zkracuje dobře. Stačí zkrátit představec co to jde a sedlo posunout dopředu. Má to i docela dobrý vliv na jízdní vlastnosti.

        1 0
        • Cyklofanatic  

          S tím předkem souhlas. S tím sedlem naopak ne.

          0 0
          • bluerider  

            Proč ne? Posouvá se tím těžiště víc do středu, což při šlapání do kopce je výhoda (při sjezdu snižuji sedlo a sedám si hodně dozadu nebo stojím). Taky šlapání víc pod sebe než před sebe mě osobně vyhovuje víc.

            0 0
            • jonti  

              Protože se někdy jezdí i po rovině nebo z mírného kopce, kde to až tak dobré není.

              0 0
        • Tof  

          Pokud si nekdo na XC musi posouvat sedlo dopredu a kupovat nejkratsi predstavec tak si na 100% koupil nejmin o velikost vetsi kolo.

          4 0
          • bluerider  

            Měřím 180 a jsem tak mezi M a L u většiny výrobců. Předtím jsem měl M a často jsem trpěl pocitem, že se jakoby nevlezu do rámu a jsem příliš nad řídítky. S L jsem naprosto spokojen a už u toho zůstanu. Ultrakratký představec mě příjde jako největší bonus.

            0 0
          • rejdy  

            Taky myslím, kor dneska se strmějšími úhly sedlových trubek a sedlovkami/te­leskopkami bez offsetu.

            0 0
        • Esi  

          Jen tam nesmí být z výroby 50mm predstavec ten se při 35mm riditkach už zkracuje blbě

          0 0
    • galerida  

      U niektorých výrobcov v XC som na čisté M-ko, u niektorých medzi M-L… Nesúhlasím, že brať iného výrobcu, lebo ti nesadne bicykel hneď. Vôbec, ale vôbec to nemusí mať súvis s veľkosťou !!!!, ale s celkovou geometriou – by som povedal s ergonómiou. Lebo sú konštanty (rám a vidlica)- pevne dané a premenné (sedačka, riaditka, predstavec, kľuky), ktoré môžeš meniť v rámci možností podľa ľubovôle. Takže aj na úplne rovnaký rám dokážeš poskladať x pocitovo rozdielnych bicyklov, pričom geometriu rámu nezmeníš. Stačí posunúť sedačku o cm dopredu, dať predstavec s iným sklonom o inej dĺžke, mať inak zahnuté a široké rajdy… Je podľa mňa absolútne scestné tvrdenie, že pokiaľ ti to presne nesadne, treba hľadať iného výrobcu.

      Fakt len príklad: Môže sa totižto stať, že nekúpiš bajk, čo sa ti páči, sedel by ti a kde je i cena dobrá len preto, že má 80cm rajdy a ty meriaš 160. Odrežem z každej strany 5cm, dám kratší predstavec a zrazu že wooow – presne toto som chcel. Lebo toto sú rady asi také, ako keď si sadneš do auta a nedočiahneš na pedále, tak musíš kúpiť iné auto :-) a zrazu ťa osvieti a sedačku si posunieš vpred, zdvihneš si ju, volant trošku pritiahneš a wooow.

      Tieto internetové fóra ma štvú v tom, že ak mám ústa, tak v predajni, ak mám záujem o bicykel, tak toho predavača nezabije vymeniť predstavec, či posunúť sedadlo o cm vpred. Ak áno, tak idem do inej predajne… niektorí sa aj plávať učia iba pri klávesnici. A potom kúpia aerocesťák a nespokojní sú, lebo musia byť na ňom inak zohnutí, ako na ich predchádzajúcom mestskom bajku.

      2 2
      • Pikaču  

        Hele ja zase nesouhlasim s tim co ty pises a myslim si ze tomu nerozumis vubec, ale jako totálně vůbec.

        Mas x výrobců a kazdy znaci svoje kola nějak. Nekdo ciselne někdo pismenkem. Ale o to nejde.

        Jde o to ze pro jednoho vyrobce je jedna velikost uplne jina geometrie/rozmer.

        Dam svuj priklad na silnicce.

        Mám canyon a vyhovuje mi jeho číslování- XL ( na cislo je to 60 v prevodniku). Stack je tusim 593 mm.

        Od spešlu vel. 59 má 580 mm ( mi je uz nízko) a vel. 61 je už obluda.

        Tudíž jak vidíš vyhovuje mi to mezicislo od canyonu.

        Říká se tomu italske číslování oproti německému ( nejsem si jistý).

        To samé nebo podobne je u bajku. A NE, predstavcem, sedlovkou takove věci nedozenes někdy. Prostě každý výrobce ma jine číslování velikostí stejně jako u hadrů nebo obuvi atd…

        1 0
        • galerida  

          Nechcem sa vadiť, jedovať , verím tomu, že keby ti dám teraz predstavec o 2 cm dlhší, tak ti to bude vadiť a rozdiel spoznáš…ide o to, že komu píšeš, komu dávaš radu… keď radíš niekomu, kto nejazdí na úrovni republikového šampionátu v ľubovoľnej kategórii , t.j. 99,99% majiteľov bicyklov, tak tie rady sú dosť preceňované a mnoho z týchto ľudí prikladá zbytočne veľký význam tech. dátam. Pokladajú sa za výnimočných, jedinečných a práve pre nich nájsť bajk je veľmi veľmi ťažké. A nemám pocit, že zakladateľ tohto vlákna je špičkový jazdec, ktorý už fyzicky nemá čo zlepšiť, takže potrebuje optimalizovať bicykel tak, aby ušetril 3w výkonu.(Uznávam, pri 50 kilových špičkových jazdcoch (jazdkyniach) robia 3w rozdiely. Pri 80 kilovom rekreantovi sú 3w prdom vo vetre. Je x výrobcov a veľkosť M u jedného môže byť u druhého S u tretieho L-ko (čísla sú presnejšie – ale stále je to iba jeden jediný rozmer, ktorý nerobí finálny pocit z bicykla. A tvrdiť, že ak mne ako vášnivému hobbíkovi je u jedného výrobcu L malé a XL veľké, tak nutne musím ísť k inému je zavádzanie a bohapusté klamanie.

          S podobným fenoménom sa stretávame u všetkých športoch – lyžiar lyžujúci 2 roky chce tie najlepšie lyže, lebo zošúcha čiernu zjazdovku. Bežec behajúci maratón za 5,5 hodiny potrebuje tenisky s karbónovou výstuhou – nechápe, že to má vplyv len ak beháš kilometer pod 3,5min – nevadí, jeho to zrýchli…

          Otázka bola: „Pokud jsem presne vyskove mezi L a XL jakou ma vyhodu mensi, nebo vetsi ram, 19 vs. 21?“

          GERSA písal: „Bez podrobnějších detailů o tobě to za tebe stejně nikdo nevyresi“ …a tu by sa to malo skončiť, lebo je to presne tak, ale my kecáme, lebo sa nám chce. Ak mám byť racionálny – presne týmto bolo povedané úplne ale že úplne všetko.

          idem ďalej :-)

          Sú iba dve možnosti:

          1. Chodiť a skúšať, že ti niečo sadne ako písal Singlespeed.
          2. Alebo skúsiť prispôsobiť bicykel v danej veľkosti a jednoduchými malými nastaveniami priblížiť sa k svojmu ideálu.

          Len chcem povedať, že nie je jediné absolútne riešenie a cesta z tmy, nájsť iného výrobcu, aby mi to sadlo z obchodu bez jedinej jednej úpravy. A ako som ti v prvej vete hore napísal, mne sa vidí racionálnejšia cesta skúsiť najprv možno len ten predstavec o 2cm kratší, ako hneď utekať inam. To sa môže dosť nachodiť. Ľudia čo vedia, tak vedia presne čo chcú, čo potrebujú, čo im vadí a otázku by položili inak. Pokoj zbraniam :-). Na amatérskch pretekoch sú na štarte prvé rady plné borcov majúcich špičkovo vyladené bajky a na stupňoch víťazov iní bajkeri. Netreba z toho robiť vedu, trošku sa s tým pohrať a keď to nevyhovuje, potom šup inam.

          1 1
          • puka  

            Ses nějak rozjel, škoda, že jedeš do slepé.

            Kolo je vytvářené tak, aby fungovalo bez zmiňovaných změn. Ty tvoje představce buď budou převracet kolo na zadek nebo kazit požitek ze sjezdu.

            0 0
            • galerida  

              To je celé zle teraz … práve som na novom bicykli vyhodil spod predstavca dve podložky a dal ho o 2cm kratší s negatívnou geometriou … snáď mi ho vezmú naspäť :-(

              1 0
            • heerer  

              A nebo se vse moc resi namisto toho aby se sedlo na kolo a jelo.

              1 0
            • MichaelSimek  

              to je blbost, kazdy clovek je jiny a ma jiny jidzni styl a proto se ty kola daji doladit predstavcema, rodlama, sedlama, flipčipama atd atd

              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 2
    • Georrge  

      Rozdíl mezi velikostmi bývá obvykle 2cm na reach a 1cm na stack. Takže pokud jsi opravdu přesně mezi, tak u jedné velikosti představec o 1cm zkrátíš, u druhé velikosti naopak prodloužíš a máš délku posedu stejnou. To samé u podložek pod představcem, u jedné velikosti +5mm u druhé –5mm a opět máš výšku řídítek stejnou. Tohle jsou fakt malé rozdíly, takže můžeš jezdit na obou a pak záleží, jestli preferuješ kratší představec, nebo delší.

      Horší je to u sedlové trubky, tam bývá rozdíl zhruba 4–5 cm a to už je dost a může to hrát roli, pokud chceš vozit teleskop, protože na větší velikosti ti může vycházet málo vysunutá sedlovka a teleskop s vyšším zdvihem tam nedostaneš. A naopak na menší velikosti ti může vycházet sedlovka vysunutá až moc.

      K čemu se chci dostat je to, že se musíš řídit geometrií a tím, jaký preferuješ posed. Každý jsme trochu jiný, máme jiné poměry délek noh, trupu a rukou a doporučení výrobce pak vůbec nemusí sedět.

      2 1
      • galerida  

        všetko OK, len nezabudnúť, že výrobcovia osádzajú menšie modely kratšími komponentami ako tie pre 2m chlapov…

        0 0
      • Kikikubi  

        Diky. Je to presne jak jsi psal. Vzal jsem mensi, jsem naprosto spokojeny.

        0 0
      • Kikikubi  

        Diky. Je to presne jak jsi psal. Vzal jsem mensi, jsem naprosto spokojeny.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.