• Johny Trail

    Zdravím, povedlo se my zohnout ramínko přehazovačky asx gx, bohužel se vylomilo i pár zubů z kladek. Chtěl bych upgadovat na na karbonové vodítko z vyšší řady ale bohužel ho nikde nemohou sehnat, je vůbec samostatně prodejné? Našel jsem pouze náhradu od garbaruku má s ním někdo zkušenost?

    Děkuji za každou radu

    https://www.bikepart.cz/…2-zubu--43g/?…

    0 0
    • jecnak  

      Asi bych zkusil nějakou z těchto sad a druhou část vodítka dorovnat podle této nové. Samozřejmě je otázka, jak toc a kde máš vodítko ohnuté. Možná by bylo ekonomičtější pořídit třeba celou Shimano hazku, která je se Sramem kompatibilní a Deore je za 1250,–

      0 0
    • Lachtis  

      Ja kupoval na Ali garbaruk raminko a kladky za cca 47 dolaru.

      1 0
    • Singlespeed  

      Tady na e-shopu se dá objednat alternativní ramínko od KCNC.

      https://www.mtbiker.cz/…e-81873.html

      0 0
    • Fofrník  

      Tady si můžeš vybrat díly řady AXS, které potřebuješ.

      https://www.bike-discount.de/…ken/sram/axs?…

      0 0
    • Johny Trail  

      Super děkuji za odkazy, nejspíš vezmu KCNC protože přední origo část ramínka nelze bohužel nikde sehnat.

      0 0
    • Johny Trail  

      Aha tak to jsem si nevšiml v tom případě objednám tohle

      https://www.koloshop.cz/…u-seda/97828?…

      Měl jsem mechaniku eagle XX1 a vodítko bylo totožné s asx akorát bylo v karbonu oproti GX

      0 0
      • mirorek2  

        to vypadá skvěle

        0 0
      • JDF  

        Bohužel jsem to nenašel na žádném jiném eshopu než přímo u výrobce, takže je u nich potřeba počítat s proclením a dodaněním.

        0 0
    • adam1  

      Co říkáte na tyto ramínka?

      https://www.koloshop.cz/…inbow/148163

      0 0
      • Lachtis  

        K funkci se neumim vyjadrit… jen mne zaskocila ta brutalni cena a jelikoz na dvou svych kolech spokojene vozim garbaruk raminko + kladky z Aliku, tak mi to nedalo a mrknul jsem se i na tohle… no a rikam, ze jej muzes mit za cca 103 dolaru, tedy cca 2,5 tis. Kc.

        0 0
        • adam1  

          Spíš mě zajímá ta funkčnost nebo jen machrovinka?:))

          Jak bude ten alik vypadat v reálu ?:)

          0 0
          • kubad  

            Na YouTube najdeš dosti srovnání a recenzí. Funguje, ale přínos žádný

            0 0
          • Lachtis  

            Hale jestli to bude stejne, jako ten Garbaruk, tak super. U toho je vse jak original, resp. bych rekl, ze to je original vcetne baleni atd. A to jsem opravdu original komponenty garbaruk (koupeno v cz) vozil :-). Tak verim i tomuhle :-). Ale realne k funkci u toho raminka k REDu/FORCE se vyjadrit neumim.

            0 0
            • PatRyck  

              Ahoj, tak s tím tvým upgradem hazky GX AXS jsi měl veliké štěstí, jelikož je to podle Garbaruku oficiálně nefunkční kombinace. Na můj dotaz, jestli mohou potvrdit, že to bude fungovat na GX AXS, když jsem na internetu našel názory, že ne, přišla odpověď: „Our actual cage does not work with GX AXS only, strange. We are working on a change to make it work also on gx axs.“ V přehledu kompatibility na webu to mají chybně.

              Já bohužel takové štěstí neměl a to ramínko z Alíka jsem musel odmontovat. Problém se projevuje tak, že na nejtěžším převodu je pořád prověšený řetěz, a to i když ho člověk zkrátí na minimum (myšleno až tak, že s ním nepřehodí z druhého nejlehčího na nejlehčí převod). Důvod je umístění/velikost šroubu, který zastavuje ohyb ramínka dozadu (end stop screw). Ten je (minimálně u GX AXS, ale možná u AXS obecně) trochu jinak, než u mechanických přehazovaček, pro které to ramínko bylo původně dizajnované. Ramínko se pak v plném rozsahu „nezatáhne“. Přikládám jednu fotku, která to ilustruje. Jde to prý ale řešit nahrazením toho šroubku užším, např, červíkem. To jsem ale nezkoušel.

              0 0
              • Kouba_2005  

                A ten šroubek je tam k čemu? Dle fotky ti jezdí při otáčení ramínka po tom plastu. Co kdyby tam vůbec nebyl?

                0 0
                • PatRyck  

                  Asi bych pak nechtěl zažít přetržený řetěz :-O Ono by se totiž to ramínko pak mohlo zkusit nerušeně přetočit o 360 st. Při instalaci to zachrání Cage Lock, ale v případě nehody by to asi ******* být mohl.

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    Aha :-) To je fakt.

                    0 0
                    • PatRyck  

                      Ono by se hodilo, kdyby Lachtis vyfotil tenhle detail na té své instalaci na fatbiku.

                      Na BF je jinak k dohledání smazaný inzerát, který zněl:

                      "PRODÁM : Ultralehké ramínko Garbaruk

                      Prodám toto ramínko na hazky Sram, kde u 11sp házel zvětšíte rozsah zubů a u 12sp zlepšíte tuhost řazení a snížiíte váhu. Funguje na všechny 11 a 12sp hazky. Nefunguje na AXS ( mají to všude špatně napsaný) min nefunguje u celoodpruze­nych kol"

                      Ono je totiž možné, že Lachtise ten omezený pohyb díky šťastné konstelaci vůbec neomezuje. Já to instaloval na fulla, kde to prostě bylo nefunkční.

                      Jinak je to ramínko ovšem oproti tomu OEM těžítku naprostá paráda. Sice bych raději počkal na novou verzi Garbaruku, ale možná to nevydržím a dám tam červík nebo ten šroubek trochu osmirkuju. Oboje řešení už vyzkoušeli jiní.

                      0 0
                      • Lachtis  

                        Ahoj, fatbike vyfotim dnes, vyfotim na nejtezsim a nejlehcim prevodu.

                        Na fullu BMC Fourstroke to vyfotim az zitra, kdy se k nemu dostanu na chate.

                        0 0
              • Lachtis  

                Nemyslim si, ze bych mel stesti. Protoze krom toho, ze to raminko vcetne kladek vozim vic jak rok na fullu, tak jsem to koupil a vozim asi pres pulroku (ted nevim mozna dyl) na fatbiku a funguje to suprove. Obe raminka fachaji na gx axs s kazetami shimano. Jen na fatbiku (oproti fotce) uz nemam xtr kazetu, ale slx. No a na fatbiku jsem jezdil celou zimu/podzim takze neco zazila a no problem.

                Takze netusim v cem nastal u tebe problem… ze bych mel stesti podruhe se mi nezda :-)

                0 0
                • PatRyck  

                  To bys musel vyfotit ten detail, co jsem dával výše, aby bylo vidět jestli se ti ten šroubek při nejtěžším převodu neopírá o tělo přehazovačky.

                  Každopádně ten citát z Garbaruku je výmluvný dost.

                  Plus můj druhý – o dost menší problém – byl ten, že s tímto ramínkem byly kladky docela hodně vysunuté směrem ven. A to tak, že bych je musel posunout ke středu s využitím možná celého microadjustu. K tomu jsme se ale vlastně ani pořádně nedostal, protože jsem skončil na zkracování řetězu, které nikam nevedlo.

                  0 0
                  • kopeczech  

                    Mně to funguje v pohodě

                    2 0
                  • Lachtis  

                    Asi si to raminko naistaloval blbe, jestli si dobre pamatuji, tak tam jsou i dve diry, tak si to mozna dal do te spatne… nevim, nebo zmetek dil. Tady mas fotku fatbiku a jak muzes videt, tak retez je uplne cajk.

                    1 0
                    • Fofrník  

                      To je na kolonádu? Ten design/konstrukce mi přijde tak subtilní, že si nedokážu představit, co to udělá, kdyby to „namotalo“ mladý smrkový větvičky. U nás toho teď po stezkách leží mraky, protože lesáci jsou dobytci. Cenný dřevo odvezou, zbytek nechají po odvětvení ležet, kam to zrovna spadlo.

                      0 0
                      • Lachtis  

                        Jak vidis, rok provozu na dvou kolech vcetne tech jejich kladek, ktere pry taky nic nevydrzi :-), a vono to funguje. Vetev jsem uz taky potkal, pole a hustou travu jsem mel taky do kladek poradne namotanou, v zime nanosy snehu/nejakeho ledu a vono furt funguje.

                        Naopak jsem kdysi zdemoloval origo axs raminko :-D.

                        0 0
                        • mirorek2  

                          Taky nechápu, co by to mělo dělat blbě. Namontoval jsem to místo origo ramínka na AXS X01 mladému na Enduro a hlásil mi, že to řadí líp a míň to mlátí. Speci tam má trochu divně řešenou ZS, u origo se skoro dotýká řetěz čepu na 10z pastorku, tady s tím čínským Garbarukem je to cajk

                          1 0
                          • Lachtis  

                            Jj, to, ze mene mlati retez, alespon u mne, mohu skutecne potvrdit. A je to logicke, pokud se teda bavime zejmena o GX AXS, protoze origo raminko s kladkami je tam dost tezke, tak se logicky vic pri narazu hazka rozkmita, ci jak to napsat :-). Pokud si pamatuji, tak upgradem jde dolu asi 80g, coz je v relativnich cislech nic, ale v praxi to na to mlaceni uz nejaky vliv evidentne ma…

                            0 0
                          • krabica  

                            Co máš přesně?

                            0 0
                  • PatRyck  

                    @kopeczech @Lachtis: dostala se mi shodou okolností do spárů nová přehazka GX AXS, tak jsem totéž ramínko hodil na ní a udělal fotodokumentaci. Nejdřív ovšem, jak se to vlastně chová s původním ramínkem.

                    0 0
                    • PatRyck  

                      No a jak s Garbaruk.

                      Závěr je, že ten nepatrný rozdíl v tom, kde se ten stop šroub opře o tělo hazky způsobí to, že je osa spodní kladky v extrémní pozici o cca 1,5 cm dále od těla hazky. A tohle možná stačí na to, aby to při nevhodné konstelaci dalších parametrů nefungovalo správně. Každopádně by mělo být řešitelné tak, že ten šroubek nahradím užším. Prý je vhodný ten z přehazovaček Shimano.

                      0 0
      • kubad  

        Vypadá to dobře, a to je asi vše co to umí

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.